Skip links

Baza noastră materială

Fundația Veritas deține două proprietăți în Sighișoara

Complex de servicii sociale

Complexul de servicii sociale este o proprietate de 2.000 mp cu patru clădiri separate. Programele noastre educaționale și serviciile sociale se desfașoară în clădirile Complexului de servicii sociale

Casa de pe Stâncă

Casa de pe Stâncă este o clădire istorică situată în cetate (orașul vechi). Cafeneaua Internațională servește doritorilor băuturi și gustări. Profitul cafenelei susține buna desfășurare a serviciilor sociale și educaționale pe care le oferă Fundația Veritas.

Complexul de servicii sociale

Clădirea Principală – are 1.600 mp și deține o recepție, biroul, bucătăria, sala de mese, o sală pentru întâlniri și evenimente și două spații mari pentru programul pentru copii.  De luni până joi Fundația Veritas oferă în jur de 120 mese de prânz și 45 vinerea.

Casa Albă – are două încăperi în care momentan funcționează un magazin de haine noi și second hand.

Casa Împreună – această clădire include o sală mare de întâlniri pentru două cluburi pentru vârstnici (dimineața) și pentru Clubul pentru nevoi speciale (după-amiaza).  Este dotată cu echipamente pentru exerciții fizice, mese de artizanat, un birou și o mică bucătărie.

Casa Roșie – include o încăpere generoasă în care se întâlnesc membrii Clubului cu Nevoi Speciale. Aceasta este dotată cu echipament pentru gimnastică, mobilier pentru diverse activități, dar și un spațiu de birou și o bucătărie modestă.

Magazia și Grădina – în magazie sunt depozitate uneltele și echipamentul necesare pentru mentenanță. În grădină sunt produse legume și verdețuri, pentru pregătirea meselor zilnice, dar și pentru conservarea pentru sezonul rece.

Casa Verde – cuprinde două spații mari pentru depozitare, unde sunt stocate donațiile și articolele de îmbrăcăminte. În clădire se află și un atelier de croitorie.

Clădirea Istorică – O clădirire mare alăturată clădirii principale ale centrului familial a fost construită în 1765 și a fost timp de trei ani restaurată prin sponsorizarea unor voluntari din Statele Unite. Pentru că această clădire este un monument istoric, constructorii au păstrat forma acoperișului, amprenta originală a clădirii și au păstrat geamurile originale. Această clădire găzduiește un birou de consiliere și două dormitoare pentru adăpost de urgență sau pentru vizitatori. Cele două spații mari de întâlniri, cele două birouri și bucătăria sunt folosite ca centru de primire pentru refugiații ucraineni, operat de PATRIR (Institutul Român pentru Pace).

Casa de pe Stâncă

Casa de pe Stâncă a fost construită pe temelia unei clădiri mai vechi, după incendiul de proporţii din 1676 care a distrus trei sferturi din casele din cetate. La început, probabil casa a fost locuită de un meşteşugar german, de familia acestuia şi de ucenici. Casa a fost împărţită ulterior în patru apartamente separate, pe care Veritas a reuşit să le cumpere unul câte unul. În urma lucrărilor de reparaţie şi renovare, cele două etaje de spaţiu locuibil au fost transformate într-o clădire atractivă şi funcţională, cu cinci nivele, situată strategic chiar în centrul cetăţii medievale. În timpul lucrărilor de renovare, în susbsolul casei s-a găsit o comoară – un ulcior de lut cu 800 de monezi de argint, datând din 1580-1600. Se presupune că proprietarul carei originale şi-a îngropat economiile de o viaţă în timpul incendiului din 1676, înainte să plece la război, dar nu s-a mai întors niciodată. Monezile au fost donate Muzeului de Istorie din Sighişoara.

Numele de Casa de pe Stâncă nu exprimă doar amplasarea fizică a clădirii, pe un deal stâncos care domină centrul cetății Sighișoara. Numele casei, de asemenea, reflectă cuvintele lui Isus care a spus că oricine trăiește potrivit învățăturilor Lui, trăiește asemenea “unui om înțelept care și-a zidit casa pe stâncă”. Fundația Veritas urmărește să dovedească că învățăturile lui Isus oferă speranță și o fundație solidă pentru a trăi în România de azi.

Unde ne mai poți găsi

Sighișoara

Veritas Family Center

Str. Horea Teculescu, Nr. 34-36

Sighișoara

Casa de pe stâncă

Piața Cetății, Nr. 8

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii