Echipa

Petronia Popa, Director Executiv

Petra este psihopedagog, o disciplină care îmbină psihologia, educația și asistența socială. Timp de 12 ani a fost profesoară și consilier pentru fetele de la casa de copii, iar în 2003, s-a alăturat echipei Veritas în calitate de director al programului împotriva violenței domestice, inițiat în acel an printr-un grant din partea USAID. Și-a completat studiile cu un curs de calificare în domeniul asistenței sociale a familiilor aflate în dificultate. Din primăvara lui 2006, Petra a fost Coordonator al serviciilor sociale și a coordonat procesul de acreditare a serviciilor sociale la agenția județeană de protecție a copilului. În 2010, Petra a fost numită Director Executiv al Fundației Veritas. În această perioadă Veritas a beneficiat de sprijin permanent din partea comunității locale.

Oana Mehedin, Asistent administrativ

Inițial, Oana a lucrat cinci ani ca și coordonator al programului Kids’ Club. Experiența ei de profesoară de chimie și dragostea pentru copii s-au îmbinat într-un mod firesc, spre beneficiul copiilor cu care lucra. Mai târziu, a devenit asistent administrativ la Casa de pe Stâncă, fiind de mare ajutor întregii echipe antrenată în planificarea activităților pentru studenții din cadrul Romanian Studies Program. Din 2009, este asistent administrativ al directorului executiv și a contribuit mult la preluarea responsabilităților de conducere de către echipa românească, odată cu numirea Petroniei Popa în funcţia de Director Executiv. Oana îi face să se simtă bineveniți pe toți cei care vin la Centrul Comunitar, o ajută pe Petra în tot ce ține de aspectele administrative și birocratice și este un sprijin de nădejde pentru restul echipei Veritas.

Emese-Réka Kiss, Coordonator al Serviciilor Sociale

Emese este licențiată în asistență socială la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Inițial, a făcut voluntariat pentru Veritas, iar după absolvirea universității, s-a alăturat echipei noastre. Prima ei responsabilitate a fost să lucreze cu familiile dezavantajate, mai târziu s-a ocupat de persoanele cu nevoi speciale. Emese a ajutat pesroanele cu nevoi speciale care au apelat la Veritas pentru că aveau nevoie de asistenţă profesionistă la întocmirea dosarelor pentru obţinerea beneficiilor care le revin pe drept. În prezent, Emese este Coordonatorul serviciilor sociale, supervizează lucrul asistenţilor şi lucrătorilor sociali care lucrează cu copiii, adolescenţii şi familiile acestora, cu persoanele în vârstă şi cu persoanele cu nevoi speciale.

Adela Romanică, Coordonator al Programelor Educaţionale

Licențiată în Drept, Adela a lucrat 2 ani ca și jurist asistent, fiind parte dintr-o echipa de implementare a unui proiect educațional finanțat de Uniunea Europeană. Inițial s-a alăturat echipei noastre, pentru o scurta perioadă, în 2011 ca și facilitator pentru studenții americani, parte din programul RSP. În toamna anului 2012 a redevenit parte din echipă pentru a lucra la Casa de pe Stâncă, dezvoltând programe și cursuri special concepute pentru liceeni, care sunt viitorii lideri ai societății noastre, ajutându-i să-și formeze un caracter și o viziune prin care ei pot aduce o schimbare pozitivă în comunitate. În 2013 a preluat rolul de Coordonator al Programelor Educaționale. A fost de acord să conducă echipa care lucrează la Casa de pe Stâncă, facilitând o sinergie între diverse activități, care vor consolida impactul nostru pentru binele public.

Monica Ştefănescu, Psihoterapeut, Programul împotriva violenţei domestice

Monica este licențiată în psihologie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca şi timp de 20 de ani a lucrat ca psiholog în transporturi în cadrul unui liceu. După ’89, Monica a început să lucreze ca şi psihoterapeut independent, specializându-se în asistenţa femeilor abuzate. Face parte din Colegiul Psihologilor din România. A urmat cursuri de terapie în grup şi de psihodramă, inclusiv bibliodramă. În 2003, Monica făcea parte din echipa de implementare a unui proiect care avea drept obiectiv combaterea violenţei domestice în Sighişoara, iar când Fundaţia Veritas a obținut finanțarea de la USAID pentru inițierea programului împotriva violenței domestice, Monica s-a alăturat echipei, cu un program de 20 de ore pe săptămână, pentru a oferi consiliere victimelor violenței domestice. Trei ani mai târziu, Monica a început să lucreze ca și angajat cu normă întreagă pentru Veritas. Activitatea de consiliere a Monicăi depășește cu mult programul pentru victimele violenței domestice, ea oferă asistență psihoterapeutică persoanelor din comunitate pentru tot felul de alte probleme. Este un consilier valoros pentru întreaga echipă Veritas care lucrează cu un segment larg de beneficiari cu nevoi multiple.

Dorina Lazar, Consilier Juridic, Programul împotriva violenţei domestice

Dorina s-a alăturat echipei din programul împotriva violenței domestice în primăvara lui 2003, fiind administrator al grantului USAID. În scurt timp, a absolvit facultatea de drept și, în calitate de jurist, a început să ofere asistență juridică victimelor violenței domestice. Dorina reprezintă fundația la întâlnirile Coaliției Naționale pentru Combaterea Violenței Domestice și a fost parte a unui proiect care monitoriză autoritățile din fiecare județ şi asigura respectarea legislației privind violența domestică. Observând nevoia unor beneficiare ale programului de a-și găsi un loc de muncă și de a avea o independență financiară, Dorina a inițiat un atelier de croitorie, antrenând femei din comunitate cu experienţă de muncă în domeniul industriei textile, gata să împărtăşească din experienţa lor celor care vor să înveţe. De asemenea, Dorina oferă asistenţă juridică la întocmirea actelor oficiale pentru Fundaţia Veritas.

Mia Golea, Lucrător social, Programul pentru persoanele în vârstă

Mia are pregătire în domeniul contabil şi a fost primul manager la International Café de la Casa de pe Stâncă, a ajutat la demararea acestei afaceri şi condus-o în etapa de început. Din 2006, lucrează în cadrul programului pentru persoanele în vârstă unde răbdarea ei, firea sensibilă şi abilitatea de a dezvolta relaţii unul la unul cu persoanele în vârstă, îmbină firesc simţul ei practic cu abilităţile de bun organizator.

Arnold Orban, Programul pentru Vârstnici, Lucrător Social

Arnold a crescut într-o familie creștină, în Bistrița. Primul contact cu Fundația Veritas a avut în septembrie 2015, când a venit la Ziua Ușilor Deschise. Inițial, el s-a alăturat echipei Veritas în funcție de pedagog la Programul pentru Adolescenti, și, în cele din urmă s-a implicat în Programul pentru Persoane în Vârstă. Arnold este licențiat în adimistrație publică la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și anul acesta a absolvit Facultatea de Teologie din Budapesta. Scopul principal a lui Arnold este de a-L sluji pe Dumnezeu și de a ajuta cât mai mulți oameni nu doar pe plan social, ci și spiritual. În afara programului de lucru, Arnold împreuna cu soția sa, se ocupă de plantarea unei Biserici neoprotesnate maghiare.

Alina Drăgan, Asistent social, Programul pentru copii

Alina a fost interesată din totdeauna să lucreze cu oamenii, de aceea a urmat cursuri de consiliere, de proceduri de lucru cu copii din servicii rezidentiale si cursuri de asistentă medicală de urgență. Dovedind aptitudinile necesare în munca cu copiii şi familiile acestora a fost încurajată de soţul ei să se înscrie la facultatea de asistenţă socială,”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. In decursul celor 10 ani de activitate la Centrul de Servicii Pentru Copilul cu Deficienţe Neuropsihiatrice din Sighişoara a dobândit şi mai multă experienţă în acest domeniu. În toamna anului 2015, Alina s-a alăturat echipei Veritas, unde lucrează ca asistent social.

Melania Matei, Kids’ Club, Pedagogue Social

În anul 2017, Melania a lucrat ca voluntar în cadrul Fundației Veritas, a revenit în 2018 și de la 1 Martie a fost angajată ca și lucrător social dupa ce a făcut un curs de pedagog social în București. Înainte de a veni la Veritas, Melania a lucrat ca invatatoare, secretară, administrator, asistent personal pentru varstnici. Melaniei îi place să grădinărească, să citească, și să asculte muzică.

Iulia Szell, Preșcolare, Educator

Iulia a început să lucreze din martie 2018 in programul preșcolare. Ea a studiat la Universitatea Reformată Karoli Gaspar. Înainte de a veni la Veritas, Iulia a lucrat în mai multe scoli din Sighișoara: Gimnaziul de Stat “Aurel Mosora” și “Zaharia Boiu”, Școala Generala din Vânători. Iuliei îi place să citească și să se ocupe de flori.

Antonia Bertalan, Programul pentru Persoane cu Nevoie Special, Asistent social

Antonia este licențiată în asistență socială la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și dorind să se perfecționeze a făcut master la Facultatea de Sociologie din București scriind lucrarea pe tema “Evaluarea și supervizarea de cazuri în asistență socială”. Fiind o persoană dornică să diversifice abilități practice conform standardelor de lucru naționale și internaționale Antonia a ales Fundația Veritas pentru a cunoaște oameni noi care să împărtășească experiențele lor în diferite domenii de activități.

Gheorghe (Ghiţa) Golea, Administrator clădiri

Ghiţa a venit să lucreze pentru Veritas după ce a urmat pe parcursul mai multor ani diverse cursuri în domeniul mentenanței clădirilor. Este responsabil pentru mentenanța și întreținerea celor două clădiri aflate în proprietatea Fundației Veritas. A crescut la țară și chiar dacă are abilități excelente în întreţinerea clădirilor, sufletul lui aparține pământului. Pe terenul din jurul Centrului Comunitar a plantat cu multă grijă flori, o grădină de zarzavaturi și o seră. De asemenea, Ghiţă se ocupă de mentenanţa mijloacelor de transport ale fundaţiei şi este cel mai grijuliu şi atent şofer pentru beneficiarii programului pentru persoane cu nevoi speciale pe care îi aduce de fiecare dată la Centrul Comunitar sau îi duce la medic.

Etelka (Eta) Duruthia, Bucătar-şef

Eta lucrează la Veritas din 1997, timp în care a văzut cum creşte numărul de persoane pe care le serveşte zilnic – copii, angajaţi, studenţi, voluntari - de la aproape 40, câţi erau la început, până la 150 câţi sunt în prezent. Acum are doi asistenţi care o ajută să pregătească micul dejun pentru copiii de la grădiniţă, prânzul pentru cei mai mulţi dintre beneficiari şi angajaţi şi sandvisuri pentru oricine care bate la uşa ei, chiar şi în afara programului, cerând ceva de mâncare.

Zelma Kovacs, Ajutor bucătar

Zelma a început să lucreze la Veritas în 2002 pentru patru ore pe zi, dar aşa cum numărul beneficiarilor era în continuă creştere, în scrurt timp, a fost solicitată să lucreze cu normă întreagă. Zelma este cunoscută pentru rugăciunile sale pentru cei pe care îi serveşte în fiecare zi. Este foarte bucuroasă să-şi exerseze abilităţile de comunicare în limba engleză cu studenţii americani sau cu cei care vin în vizită la fundaţie.

Iuliana Puscas, Contabil

Iulia a muncit cu fidelitate în spatele proiectoarelor din 2001. Mulți ani de experiență în contabilitate într-una dintre companiile mari din Sighișoara, au ajutat-o să formeze o rețea de contacte cu alți contabili profesioniști, care permit să rămână informată cu privire la schimbările frecvente ale legislației în vigoare legate de muncă, impozitare și raportare. Ea are grijă de conturile cerute de legea României pentru o organizație non-profit, și emite rapoarte care pot fi înțelese de către personalul administrativ, Consiliul de administrație, Consiliul consultativ american și donatori interesați. In plus, Iulia se ocupă de sarcini legate de resursele umane.

ProVeritas – International Café

Manager, Codruţa Vranceanu

Contabil, Oana Cristurean

Chelneriţă, Voichita Lörinczi

Asistent bucătar şi chelneriţă, Mihaela Nagy