Istoria Fundației Veritas Sighișoara
1995-2000
Istoria Fundației Veritas începe în 1995, când Dorothy Tarrant, cetățean britanic, profesor de asistență socială s-a stabilit în Sighișoara și a inițiat Romanian Studies Program (RSP). RSP este un program al Eastern Nazarene College de lângă Bostron, statul Massachusetts, care oferă studenților americani oportunitatea de a face un semestru de practică în România, locuind în familii româneşti, având posibilitatea să studieze limba şi cultura română şi să lucreze cu persoane dezavantajate din comunitate. Scopul doamnei Tarrant a fost să găsească creștini care să dorească să lucreze împreună cu studenţii din America, având grijă de copiii abandonaţi la spitalul municipal, să ofere un loc sigur pentru copiii cerșetori, unde puteau să se joace și să învețe și să viziteze persoanele în vârsta izolate.
De-a lungul timpului au venit şi au plecat multe grupe de studenţi. Traducătorii lor români, absolvenţi de liceu care cunoşteau bine engleza, au asigurat continuitatea programului. Tinerii traducători au cunoscut sentimentul de satisfacţie atunci când îi ajutau pe cei în nevoie. Au învăţat să-şi asume tot mai mult responsabilitatea în cadrul programelor care au început să se dezvolte şi să crească – programe destinate copiilor, adolescenţilor şi persoanelor în vârstă. Unii dintre ei au ales să meargă la universităţi pentru a studia asistenţa socială, psihologie, pedagogie, contabilitate sau drept. Bursele de studiu pentru mulţi dintre ei au fost suportate de către donatori din străinătate.
În scurt timp, Doamna Tarrant a înțeles că e momentul să inițieze o organizație non-guvernamentală care să-i permită să plătească salariile angajaților și taxele, să cumpere clădiri, să scrie proiecte și să solicite finanțări pentru a putea dezvolta serviciile de asistență socială. În 2001, Veritas a fost înregistrată legal ca organizație non-guvernamentală, având-o în calitate de director executiv și președinte al consiliului director pe Dorothy Tarrant. Numele fundației este Veritas, un cuvând de origine latină care înseamnă adevăr. Așa se identifică fundația – un grup de oameni care caută să trăiască ca și discipoli ai lui Dumnezeu, Cel care este Calea, Adevărul și Viața.
2001-2009
În 2001, Veritas avea două clădiri, Family Center, sediul programelor sociale, un loc pentru copii și familiile acestora, un loc unde beneficiarii programelor aveau un prânz cald și ajutoare materiale și Casa de pe Stâncă, o casă cu cinci nivele, construită în sec. al XVII-lea, sediul programelor educaționale și de schimb intercultural. Casa, monunent istoric, situată chiar în Piața Cetății conferă o vizibilitate sporită Fundației Veritas, având posibilitatea să organizeze și să găzduiască evenimente culturale și spirituale pentru beneficiul comunității.
În 2001, Eastern Nazaren College și-a retras calitatea de sponsor al programului demarat în Sighișoara. Doamna Tarrant a ales să rămână la Sighișoara, continuând activitatea Romanian Studies Program și a Fundației Veritas fără sprijinul instituțional din SUA. Două granturi din partea USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională), au finanțat proiectul de dezvoltare a serviciilor educaționale la Casa de pe Stâncă și demararea unui program de combatere a violenței domestice.
În tot acest timp, RSP a continuat să sprijine activitatea Fundaţiei Veritas prin intermediul studenţilor care aduceau în programe idei proaspete, energie, împărtăşeau abilităţi şi bineînţeles, aportul lor financiar pentru fundaţie. De la începutul activității și până în prezent, peste 500 de studenți și voluntari din SUA au venit la Sighișoara prin intermediul RSP.
În perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană în 2007, s-au stabilit standardele naționale pentru asistență socială. În 2006, Fundația Veritas a obținut acreditarea de la autoritățile județene pentru desfășurarea programelor de asistență socială destinate copiilor și familiilor acestora, persoanelor în vârstă, persoanelor cu nevoi speciale și pentru victimele violenței domestice. Serviciile acreditate cer personal calificat, iar Veritas a reușit să formeze o echipă devotată de profesioniști, jumătate dintre aceștia lucrează pentru Veritas de peste 10 ani, ultima acreditare fiind obținuta in anul 2012.
2010-2016
În anul 2010 Petronia Popa a devenit primul director executiv român al Fundației Veritas, ocupând de la început locul Directorului al Programului Împotriva Violenței Domestice “Floare de Colț” și apoi poziția Coordonatorului al Serviciilor Sociale a Fundației Veritas. Petra a crescut în Sighișoara și are o rețea puternică de relații în comunitate. Ea a facut ca Fundația Veritas să fie cunoscută mai bine pe plan local, a recrutat o varietate de voluntari și a ridicat suportul financiar local. În scurt timp după ce Petra ș-a asumat responsabilitățile de conducător, Veritas a achiziționat un complex nou de clădiri pentru a putea găzdui toate programele sociale. Noul Centru Familial, fiind mult mai spațios decât cel precedent, a permis fiecărui program să aibă spațiul personal și să-și extindă și dezvolte activitățile pentru a putea mai bine face față nevoilor clienților. Datorită perseverenței ei în cultivarea relațiilor cu autoritățile locale, în anul 2016 Petra a reușit să asigure primele fonduri publice pentru a sprijini Programele pentru Copii ale Fundației Veritas.
Petra este sprijinită de oamenii de bază a Fundației Veritas care formează Echipa de Lideri. Dorothy Tarrant continuă să fie președintele Consiliului Director și are rolul de mentor pentru Petra. Consiliul de Sfat din America ajută la strângerea de fonduri, aduce echipe de voluntari pentru a servi in programele Fundației Veritas și pentru a ajuta la proiectele de construcție.
Misiunea Veritas continuă să fie cea de a ajuta holistic oamenii dezavantajați, întâmpinând nevoile lor fizice, educaționale, sociale, emoționale și spirituale. La Centul Familial dorim să asigurăm continuitate începând de la Programul pentru Preșcolari, urmând apoi Programul pentru Copii și continuând cu Programul pentru Adolescenți, în așa fel echipând copii și tinerii din familii marginalizate cu abilități pentru a împlini potențialul dat de Dumnezeu și pentru a rupe ciclul sărăciei. Adulții cu nevoi speciale și patru Cluburi pentru Vârstnici se bucură de sentimentul că sunt parte din comunitate și de sentimentul de apartenență, de o gamă de activități stimulante și aduceri aminte regulate că Dumnezeu are grijă de ei. Victimele violenței domestice sunt sprijinite în căutarea siguranței și vindecării, de asemenea în pașii pentru a face schimbări necesare pentru un viitor mai plin de speranțe. Programele Educaționale de la Casa de pe Stâncă oferă tinerilor și adulților posibilități de a crește și a se dezvolta, dar și posibilitatea de a servi prin proiectele pentru comunitate sau prin voluntariat la Fundația Veritas.
Pentru că intrăm în decada a treia a serviciilor pentru comunitatea din Sighișoara, în septembrie 2015 angajații Fundației Veritas au fost provocați să se gândească și să împărtășească visele și scopurile pe care le au referitor la Veritas. Printre spațiile dorite pentru programe, se află programul pentru reabilitare a victimelor ale violenței domestice, un centru de zi cu ateliere adăpostite pentru adulți, fizio-terapie pentrru persoane cu dizabilități și pentru vârstnici și suport pentru dezvoltarea abilităților și suport pentru plasare în câmpul muncii pentru tineri și șomeri. Oferirea de mai multe oportunități pentru voluntariat și servicii pentru comunitate, mobilizarea tinerilor pentru a deveni lideri pentru ziua de mâine sunt o parte din viziunea creerii unei societăți drepte și care poartă de grijă.
2017-2023+
În 2017, Veritas a primit licență de functionare pentru Centrul de zi pentru Copii; această licență este pentru o perioadă de 5 ani și acoperă toate programele pentru copii și tineri. Standardele pentru a primi licența au vizat urmatoarele aspecte: baza materiala, resursele umane, clădirea, personalul, colaborare/ parteneriate cu administrația locală, institutiile publice si alte ONG-uri cat și planuri de intervenție personalizate.
Din partea Fundatiei Veritas, Petra a lucrat timp de mai multe luni cu reprezentanti ai Primăriei Sighișoara, Gimnaziul de Stat Miron Neagu și Centrul de Resurse Comunitare Pentru Romi din Cluj pentru a solicita o subvenție europeană pentru a răspunde nevoilor serviciilor medicale și sociale, formare profesională, locuință, educație și antidiscriminare. Fondurile de finanțare au fost acordate și activitatile proiectului au început în octombrie 2017. Finanțarea grantului este de 10 luni pe an, timp de trei ani. Veritas furnizeaza servicii socio-medicale și unele dintre componentele educaționale și anti-discriminare ale proiectului.
În cadrul acestei finantari au fost angajati specialisti pentru a oferi asistență specială în logopedie, competențe pentru adolescenți, asistență psihologică și îngrijiri medicale pentru copii și adolescenți, precum și pentru familii. Au fost alocate fonduri și pentru cantina socială (program de masă pentru copii și adolescenți) care asigură micul dejun și prânzul zilnic pentru copiii si adolescentiii care participă la programele fundatiei.
De asemenea, fondurile acordate au permis achiziționarea de calculatoare, laptopuri, o imprimanta multifunctionala, imbunatatirea instalatiei de încălzire. În plus, trei tabere de vară pentru copii și adolescenți au fost posibile prin acest proiect.
Subvenția UE reprezintă inca un pas inainte în cooperarea continuă între Fundatia Veritas și celelalte institutii din Sighișoara, in interesul populatiei rrome cat și a intregii comunitati.
În septembrie 2019, programul pentru preșcolari a fost închis temporar. Numărul de copii care frecventau programul a scazut, si nu am dispus de un cadru calificat. Copiii au fost ajutați să găsească un program alternativ de grădiniță în Sighișoara.
La 12 martie 2020, programele Veritas și International Cafe au fost închise temporar din cauza pandemiei globale a virusului Coronavirus. Programele au fost redeschise din nou în septembrie 2020.
În 2021, lucrările la ultimul etaj al clădirii Veritas Family Center au fost finalizate, iar Tabăra de engleză a avut loc în noul spațiu la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Clubul Copiilor, Clubul Vârstnicilor și Cantina au fost relicențiate.
Istoricul cronologic al activităților noastre
1993
Dorothy Tarrant vine în România și stabilește Programul Romanian Studies.
1995
Programul Romanian Studies s-a mutat la Sighișoara. Studenții lucrează cu copiii abandonați la spitalul municipal împreună cu traducători români. Ei ajung la copiii săraci de pe străzi și vârstnicii izolați.
1997
Achiziționarea primei clădiri al Centrului Familial pentru a gazdui programele pentru copiii dezavantajați și famliile lor. Primul Club pentru Vârstnici a început ca un proiect la biserica Nazarineanului din Sighișoara.
1998
Achiziționarea clădirii House on the Rock pentru a servi ca și centru pentru educație. Dezvoltarea comunității și schimb intercultural. Crearea Consiliului de administrație American.
1999
Înființarearea programului pentru oferirea serviciilor sociale persoanelor adulte cu nevoi speciale.
2000
Primul grup de elevi de liceu antrenați să conducă turiștii în turul istoric al cetății. Fundația Veritas-Sighișoara înregistrată legal ca ONG. S-a creat Consiliul de Administrație Românesc.
2001
Finanțare de la USAID (Agenția pentru Dezvoltare Internaională a Statelor Unite ale Americii) pentru Serviciile pentru Dezvoltarea Educațională de la Casa de pe Stâncă. Inaugurarea Casei de pe Stâncă. O serie de evenimente pentru a sărbători începutul perioadei de Advent. Marșul Luminilor și Concertul Ecumenic de Colinde care de atunci au devenit tradiții.
2002
S-a deschis International Café la Casa de pe Stâncă. Prima ediție anuală a Târgului Meșteșugarilor.
2003
S-a înființat Programul Împotriva Violenței Domestice finanțat de USAID (Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite ale Americii). S-a desfășurat o campanie de conștientizare în comunitate, s-a format o rețea de referință formată din profesioniști pregătiți să răspundă familiilor în situațiile de criză.
2006
Prima acreditare Serviciilor Sociale pe Județul Mureș.
2009
Reînnoirea acreditării naționale pentru serviciile sociale.
2010
Petronia Popa devine primul Director Executiv al Fundației Veritas de naționalitate Română. Dorothy Tarrant numită cetățean onorific din Sighișoara.
2011
Achiziționarea clădirilor și a terenului pentru noul Centru Familial – până atunci programele fundației s-au derulat într-o clădire mult prea mică.
2012
Mutarea în noua clădire a Centrului Familial și perioada renovărilor. Reînnoirea acreditării județene pentru Programele de copii cu familiile lor, vârstnici, persoane cu nevoi speciale și victime ale violenței în familie.
2016
Prima finanțare asigurată pentru programele pentru copii. A fost obținută licențierea la nivel național pentru serviciile sociale.
2017
Centrul de zi pentru copii a primit licență pe o perioadă de 5 ani, care acoperă toate programele ce lucrează cu copiii și programele pentru tineret (standardele pentru a primi licența includ clădiri, personal, lucrul cu administrația locală, și planuri de intervenții).
2017-2020
Veritas a colaborat cu Primăria Sighișoara, școala primară Miron Neagu, iar Centru de Resurse Comunitare Pentru Romi ( Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi) a primit un grant din fonduri europene pentru a răspunde nevoilor de servicii medicale și sociale, formare profesională, locuințe, educație și formare antidiscriminare. Activitatea de acordare a grantului a început în octombrie 2017, și a continuat până în luna iulie a anului 2020.
2019
Programul preșcolar a fost închis. Numărul de elevi nu a fost suficient de consistent pentru a derula acest program, iar noi nu dispuneam de un profesor calificat. Copiii rămași au fost ajutați să se orienteze către un program alternativ de grădiniță în Sighișoara.
2020
La 12 martie, programele Veritas și International Cafe s-au închis din cauza pandemiei globale și au rămas închise până în septembrie.
2021
Lucrările de la ultimul etaj al clădirii Veritas Family Center au fost finalizate, iar tabăra de engleză a avut loc în noul spațiu la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Clubul Copiilor, Clubul Vârstnicilor și cantina au fost re-licențiate.