Skip links

Serviciul social Centrul de zi pentru copii

Detalii

Tip: Serviciu social

Dată: Derulare continuată

Locație: Sighișoara

Beneficiari: Copii

 

 

Fundatia Veritas este furnizor de servicii sociale si detine licenta de functionare pentru trei centre de zi: Centrul de Zi pentru Copii, Centrul de Zi Persoane Adulte Pensionate, Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilitati si Cantina Sociala.

 

CENTRUL DE ZI PENTRU COPII

Beneficiarii sunt 50 de copiii si adolescentii din familii defavorizate din Sighisoara  cu vârsta cuprinsă între 6 si 17ani.

Prezența în medie a copiilor la program a fost pe parcursul anului de  30-35 copii.

Resursele umane implicate în buna desfășurare a activității au fost: asistent social-Florin Avram,  pedagog social- Das Eugenia și pedagog social Domahidi Andrea, psihopedagog- Popa Petronia si psiholog- Ambrus Kinga

 

Domeniile de intervenție in cadrul serviciului au fost: educație, consiliere și asistența socială.

Obiectivele au fost:

  • îmbunatatirea rezultatelor scolare,
  • prevenirea abandonului si insuccesului scolar,
  • dezvoltarea personala, stimularea proceselor cognitive, dezvoltarea comportamentelor relationale, formarea si dezvoltarea imaginii de sine, socializare.
  • stimularea increderii in capacitatile proprii realizand darurile primite de la Dumnezeu
  • educatie moral-crestina
  • dezvoltarea inteligentei emotionala,
  • orientarea scolara si profesionala,
  • dezvoltarea deprinderilor igienico-sanitare,
  • dezvoltarea fizica si imbunatatirea relatiilor intrafamiliale.

Abordarea holistică – cuprinde dezvoltarea  spiriuală, fizică, intelectuală, socială și emotională – stă la baza planificării activităților.

Activitățile educaționale au completat activitățile de pregătire a temelor si au fost împărțite în următoarele categorii:

 

Lecții moral creștine: Respectul -Matei 22:36-40;Onestitatea – Samuel cap.2; Roada Duhului – Cunoasterea bibliei, Apropierea de Dumnezeu.Cartea Cartilor- povesti biblice

Luna decembrie a fost o luna speciala marcata de sărbătorirea Sf Nicolae si a nașterii Domnului Iisus care a adus bucurie in suflet fiecarui copil si au fost împărțite cadouri primite de la OCC.

Limba și comunicare: Fișe de lucru pentru îmbunătățirea scrisului si cititului:Lucru individual cu copiii din grupa 0,precum si cu copiii care nu cunosc literele si cifrele; Alfabetul; Crearea de povești care au avut drept scop exprimarea gândurilor și emoțiilor sale.Urmărirea unor povești video, audio, filme cu conținut educativ. Puzzle-uri in vederea formarii de cuvinte, jocuri didactice de dezvoltare a limbajului, discutii libere despre ce ne place și cum percepem realitatea din jur.Spânzuratoarea- joc de cuvinte, HedBanz joc de comunicare, spot it- joc educativ, jocul proverbelor, Globe quiz, Sir indian, jocul portocalelor,  

Dezvoltare personală: Povesti terapeutice, jocuri didactice despre cunoasterea de sine: Imbunatatirea stimei de sine cartonase, Bunele maniere – reguli de servire a mesei,Observa si spune, Povestea fluturasului si a buburuzei, Esti pretios, Cand faci bine, te simti bine, Puterea de a spune NU atunci cand e nevoie, Adevăr sau provocare, Să ne recunoaștem prin intermediul unor păpuși vorbitoare, Ghicește cine sunt – personaje din desene animate, Trei broscute si o vulpe .

Povești terapeutice ce au fost recomandate de d-na psiholog –Importanța familiei și rolul său în societate, Erus în Valea recunostintei, povesti despre cunoasterea de sine, adevăr, despre emotii, despre stapanirea furiei.

Dezvoltarea simtului estetic si lucru manual: ­ Breloc din macrame, Stelute din macrame, Suport pentru ghivece de flori,bratari pentru martisor, bratari Valentine day, suport pentru pahar, martisoare pictate pe lemn,lantisoare pe inele de lemn, coronite, oua de Paste,ghirlanda cu frunze din macrame, frunze din macrame prin metoda carlig, castane pictate, bratari din bumbac si acril, casute din nuci si carton, suport de lumanari, om de zapada din carton pe spatele careia am pictat un peisaj de toamna, braduleti pe suport din betisoare de lemn, braduti din carton pictati cu culori acrilice, caciulite pentru mos craciun, stelute din paie, pictura de sticla, felicitare impaturita de craciun,    .Copiii au făcut felicitari de Paști și Crăciun, care au fost trimise prin Child Sponsorship sponsorilor copiilor.

Educatie financiara Care sunt obiectivele tale pe 2024 si cum iti construiesti visurile, Gestionarea banilor primiti si cheltuirea ingenioasa a acestora, vizionarea unui video pentru a vedea cum poti face bani din reciclare, vanzare de jucarii, sau alte activitati specifice varstei,dezvoltarea cunostintelor despre termeni financiari si scrierea lor in vocabulare, citirea ceasului si importanta folosirii timpului in mod util, dorinte si nevoi si diferenta dintre acestea, istoria banilor, unde si cand au aparut acestia, despre relatia parinti-copii si cum poate influenta aceasta viata, laboratorul de idei pe intelesul tuturor, despre Craciun si fapte bune, despre bani si investitii.

Gatit Pateuri cu Branza, Cornulete cu Rahat, Sandvisuri calde, Salam de biscuiti, Pandispan cu gem,Salata de fructe, Prajitura cu crema de cacao, cornulete cu gem de fructe, Prajitura semiluna, Prajitura Rafaelo,Scrumble cu mere, strudel cu mere si inghetata,

Muzica si Dans Introducerea copiilor in lumea dansului si a muzicii medievale, dansul ursului, dansul calutului, dansul sabotilor, notiuni de muzica si percutie, colinde vechi dacice Colo, Colo dupa deal si Noi colindam la fereastra.

Vizionare filmulete scurte si power point-uri urmate de comentarii si discutii: Filmul documentar despre Unire, Power Point despre Navigarea pe internet si pericolele ascunse ale acestuia,  Lumina sfântă, Cum sa castigi bani din reciclare, Nasterea lui Mihai Eminescu, Povestea lui Sfântului Nicolae.

 

Excursii  si tabere : Am  fost pe Breite, unde copiii s-au bucurat de natura si s-au intrecut in activitati sportive; s-a facut turul Cetatii Sighisoara , a celor 9 turnuri si a bisericii din Deal, o ieșire la lacul Șercheș, O excursie la Castelul Bethlen din Cris unde am facut un tur al Castelului cu ghidul sau, de la care am aflat istoria si povesti impresionate care au avut loc la castel. O vizita scurta a Herbarium , sura cu plante Soard, unde am invatat despre plantele medicinale si felul in care ne pot vindeca, O excursie la Sibiu, Gradina Zoologica si la Muzeul Satului,  un tur la Cetatea din Saschiz cu o scurta prezentare a istoricului acesteia,

 

La mijlocul lunii iulie pentru 3 zile alaturi de 20 de copii,am fost in Tabara de dezvoltare personala de la Baile Szelters, unde copiii au fost provocati sa isi cunoasca potentialul si in acelasi timp sa faca fata noilor provocari, jocuri educative, jocuri pe echipe baie in paraul din preajma cabanei . Am efectuat drumetii in imprejurimi, iar tabara s-a incheiat cu un foc de tabara unde am fiecare si-a impartasit impresiile cu privire la timpul petrecut impreuna.

 

In memoriam prietenei si donatoarei noastre, Jan Hockensmith,am organizat in iulie Tabara de creatie Dincolo de online, care s-a desfășurat la sediul fundației si la care au participat peste 60 de copii. În cadrul acestei tabere am pictat fluturi si unicorni, s-au realizat diverse animale din papier mache, am creat brelocuri si bratari in diverse culori, am gatit bulete de branza si briose cu ciocolata, spirale cu pesto si briose cu fructe, am dansat pe ritmuri medivale, jocuri recreative – Portocala, jocul culorilor, Soarecele si pisica, baschet,

 

 

 

Proiectul Generații continuă în zona Transilvaniei în anul școlar 2024-2025 reunind copii și mentori seniori în cadrul a 10 centre sociale after-school. 

 

Un proiect al Fundației Regale Margareta a României, susținut de Hochland România – Inceperea  Proiectului “Generații”-a patra editie- a avut loc in octombrie 2024 și se va derula pe o perioadă de 10 luni, până în iulie 2025.

 

Proiectul se desfășoara pe mai multe etape, având 11 voluntari seniori pregătiți să împărtășească din cunoștintele și talentele lor.

-Atelier de teme, coordonat de d-na. Lucia Onofrei

-Inițiere în bucătărie, atelier coordonat de d-na Diaconescu Adriana

-Atelier de lucru manual, coordonat de d-na. Eftimie Aurelia Maria

-Atelier de creatie, coordonat de d-na Boitos Aristita

-Atelier de dezvoltare personală, coordonat de d-na Monica Stefanescu

-Atelier de istorie si ecologie  , coordonat de d-l Ludusan Ioan

-Atelier de sport , coordonat de d-na Maria Gavrila

-Atelier de educatie financiara, coordonat de d-na Cucuruzac Carmen

-Ateliere de muzica si dans medieval, coordonat de d-l Mihai Todor

Copiii și adolescentii Centrului de Zi Veritas participă cu mult entuziasm la cele 9 ateliere, așteptând cu nerăbdare fiecare întâlnire. Atelierele aduc beneficii și bucurie nu doar copiilor care participa la activitate, dar și seniorilor si  membrilor echipei care asistă si sprijina voluntarul.

 

Activitatile sportive si cele recreative sunt apreciate si dorite de copii. Acestia se joaca cu placere fotbal, ping pong, volei, handbal, traseu sportiv, baschet, fotbal de masa, stafeta, badminton,sah, table, coarda sau elastic, ratele si vanatorii, apa si foc, jocul inghetat,mingea sus, jocul cercurilor, soarecele si pisica, scaunele muzicale, nu te supara frate, obiecte ascunse, mingea pe panza, regele si regina, observa si spune, portocala,moara, dame,Cutia pandorei,Uno

Activităti de ecologizare si intretinerea mediului: De ziua Pământului am demarat o actiune amplă de curățirea a mediului inconjurator din zona invecinata .Impreuna cu voluntarul senior am plantat in curtea fundatiei flori, am participat la adunarea deseurilor menajere dintr-un cartier apropiat fundatiei, am facut curatenie in curtea fundatiei,  iar in  gradina fundatiei  ceapă și ierburi aromatice, flori pe tot parcursul primaverii.

In septembrie a avut loc un schimb intercultural cu copiii ucrainieni in 2 serii, in care au avut loc jocuri pe echipe, jocuri de indemanare si gatit, iar la final muzica, dans si pizza.

In mai am avut 3 studenti din America pentru 2 saptamani care s-au implicat in programele cu copiii si adolescentii fundatiei.

Trimestrial am sărbătorit zilele de naștere ale copiilor cu tort, veselie și cadouri.

Am avut ziua portilor deschise pentru peste 230 de copii din Sighisora care s-au bucurat de ateliere de creatie, intalnirea cu Mos Nicolae intr-un cadru de poveste si fotografii intr-un studio de iarna special amenajat.

Au avut loc serbări de 8 Martie, 1 Iunie, Ziua Recunostinței, Nașterea Domnului.

 

ADOLESCENȚII

Coordonatoarea programului – pedagog social Das Eugenia

 

Domeniile de intervenție cât și obiectivele programului sunt aceleași ca si la copii, iar activitățile au fost :


Activități de dezvoltare personală și emoțională
: Perspectiva anului 2024, Joc de lauda, Esti mai inteligent decat un copil de clasa V-a, Oul fermecat,Cel mai important lucru pentru mine, Scrisori de Valentine’s Day, Tu ce rol joci in viata ta, victima, abuzator sau salvator; spune Nu violentei, Cum ma simt, Turneul de cultura generala, Ce rol joci in familia ta?; Sa ne cunoastem mai bine; Liciteaza raspunsul; Surpriza adolescentilor de ziua pedagogului social, Ceasca emotiilor psalmul 1:3; Recunoaste-ti calitatile si foloseste-le in folosul celor din jur; Citate semnificative; Continua povestea; Exercitii de reflexie personala; Usa viitorului;

 

Jocuri de consolidare a informatiilor oferite si discutate in grup intr-un  mediu  placut si sigur: Jocul Semnelor, Jocul obiectelor pereche, Mima, Uno, Găsete-ti perechea, Mafia, Trombon, Activity, Jocul emotiilor, provocarilor si personalitatii, Adevar sau provocare, Quiz, Jocul surprizelor dulci, Jocul proverbelor; Jocul numerelor; 5 secunde despre România, Ștafeta încrederii Insula plutitoare, Ghiceste ce ti-am scris sau desenat pe spate, Round- net set, Ce înseamnă să dăruiești și ce impact are in viața ta; Discuții despre prietenie, respect pentru diversitate, Cum să comunicăm eficient, să ne organizăm timpul liber și să ne creștem stima de sine, Kahoot,

In vederea exprimarii artistice si exersarea calitatilor muzicale si vocale ale adolescentilor am organizat : Karaoke, cantecul tau preferat, Veritas are talent.

Vizionare de filme urmate de comentarii si discutii pe diverse teme: documentare despre Unire, Lumina sfântă, bullying, droguri.Filmul Fantoma mea iubita;

 

Lectii biblice : Incredinteaza-ti soarta in mana lui D-zeu , increde=te in El si El va lucra – Psalmi 37:5; Noul Testament Matei 1-3; Noul Testament Matei 4-7; Respectul, Psalmi 71:5- Caci tu esti nadejdea mea Doamne Dumnezeule!, Responsabilitatea, Onestitatea Efeseni 4:25; Curajul Psalmul 27:14, Valorile unui prieten Proverbe 12:26; Versete din Biblie despre comportament, Ce semnificatie are Nasterea Domnului Iisus Hristos.


Activitati artistice:Felicitari si martisoare de 1 si 8 martie, Pictarea oualor de Pasti,  

 

Educatie despre networking internet: Vizionarea unui documentar realizat de către psihologul Diana Jucan, despre pericolele si bullying=ul intalnit in social media, discuții libere despre  frămantările specifice vârstei.

 

Activtati sportive si recreative: handbal, baschet,fotbal, volei, badminton, handbal si ping pong,billiard ball set, balonul si paharul, ratele si vanatorii, Jocul paharelor – debaraseaza masa; Ghiceste ce este in cutie, Prinde jucaria; handbal la sala polivalenta Radu Voinea, jocul cu saculeti, Nu te supara frate; Gaseste directia; Cel mai inalt turn;

 

Activitati si actiuni de protejare a mediului inconjurător:  Ziua Pământului activitate de curatare si reciclare a deseurilor din imprejurimile orasului, plantarea de flori si curatenia in curtea fundatiei, curatenie in imprejurimile lacului Serches.

 

Activități si discutii purtate cu cei de la asociatia AUM, cu care am avut schimb de idei despre tematica refugiatii, s-au creat postere graffiti cu sloganuri specifice Never give up and Soarele ne ghideaza prin viata; stickere personalizate pentru fiecare participant la programul intercultural impreuna cu AUM; Relatiile – red flag and green flag, scenete create de participanti pentru a exemplifica red and green flag; Jocuri interactive si o scrisoare pentru viitor, unde te vezi peste 5 ani.

 

Serviciile de consiliere si terapie s-au asigurat si oferit de către psihologul fundației, d-na Kinga Ambrus, in cadrul Centrului de zi pentru copii.

 

 

 

 

CENTRU DE ZI   PENTRU PERSOANE ADULTE PENSIONATE

Beneficiarii centrului nostru de zi sunt varstnici  pensionari sighisoreni care au nevoie de socializare si comunicare , care si-au pierdut partenerul de viata si care cauta sa-si aline singuratatea. Parte dintre ei se simt marginalizati, au pensii mici sunt  rupti de lume si deseori chiar si de familiile lor, copiii lor fiind plecati la lucru prin tara ori strainatate in cautarea unui trai mai bun. La aceasta varsta deseori oamenii se confrunta cu un sentiment de inutilitate,de lipsa de orizont iar despartirea de familia extinsa este perceputa ca abandon.Apartenenta la grup ofera incurajare, un sentiment de bine si resurse in depasirea situatiilor dificile cu care se confrunta.

 

Avem 2 cluburi organizate in  aceiasi locatie . La un club avem un numar de 36 de persoane iar la celalat club  avem 29 de persoane. Pe langa aceste persoane  mai avem un numar de 2 persoane la domiciliu.Acestia sunt vizitati  de lucratorul social periodic sau sunt contactati telefonic in vederea monitorizarii lor. Prezenta asistatilor a fost una foate buna.  Acestia isi exprima bucuria de a socializa si de a veni la club pentru a se intalni unii cu ceilalti.

Resursele umane implicate in deservirea asistatilor au fost: Asistent social Florin Avram, Psihopedagog – Petronia Popa, pedagogi sociali – Hantau Felicia si Das Eugenia si psihologul Ambrus Kinga.

Tipurile de servicii acordate beneficiarilor sunt: asistenta sociala, integrare si reintegrare sociala, consiliere psihologica si cantina sociala.
Activitatile urmaresc mentinerea unui tonus bun, stimularea senzorio-motrica, exersarea memoriei cat si imbogatirea vietii spirituale prin dezbateri si discutii de grup.

 

Abordarea holistica – ce cuprinde dezvoltare spiriuala, fizica, intelectuala, sociala si emotionala – sta la baza planificarii activitatilor.

Activitatiile zilnice sunt de petrecere a timpului liber, de socializare si dezvoltare a comunicarii, recreative  iar atunci cand timpul este favorabil organizam iesiri in natura sau excursii. La cererea asistatilor psihologul fundatiei ofera consiliere psihologica sau terapie.

 

In fiecare zi varstnicii au beneficiat de un moment devotional pe diferite teme bazate pe versete biblice , precum:

Trebuie sa te ingrijesti de cei nevoiasi! Un ajutor sau o piedica? Elibereaza-te! Zideste o relatie sanatoasa cu copii tai! Schimba-ti asteptarile! Conteaza banii intr-o casnicie? Invataturi de la o inima franta. Tu ai nevoie de altii! Incepe sa spui”Eu pot”!  Cum sa fim rabdatori! Esti lipsit de bucurie? Straduieste-te sa fii bland !Nu provoca cearta! Tu esti ocrotit de Dumnezeu! Critica te face sa cresti!  Lasa-ti ingrijorarile in seama lui Dumnezeu.  

 

 Citirea rugaciunilor din ziua respectiva.Citirea se face de catre beneficiari,avem beneficiari care vin cu ragaciuni pregatite de acasa si acesta este un lucru imbucurator pentru noi dar si pentru dumnealor.

 

Aceste momente includ cantece bisericesti ,rugaciuni de multumire cat si cereri de rugaciune pentru cei aflati in nevoie.

 

Alte activitati au fost organizate cu scopul marcarii unor evenimente istorice sau culturale. Sarbatorirea zilei de  24 ianuarie „Unirea Principatelor Romane’’.  Am marcat Ziua Culturii Nationale,care are loc anual in Romania pe 15 ianuarie, itrucat reprezinta data nasterii poetului natinal al romanilor ,Mihai Eminescu (1850- 1889).

 

Cu alta ocazie s-a discutat despre Ziua Internationala a Sindromului Down,ziua Jandarmeriei Romane (3 aprilie),14 octombrie ziua compozitorului roman Ciprian Porumbescu (asultand muzica).

 

In fiecare zi citim evenimentele din ziua respectiva ,preluate de pe Wikipedia,nasteri si decese  ale personalitatilor importante.

 

Sarbatoarea de 8 Martie,Ziua Imbratisarii,Ziua Pamantului,ziua Planetei,Ziua Varstnicului,Ziua Recoltei , marcand momentul prin inialnirea celor doua cluburi unde am petrecut clipe minunate cu bucate specifice anotimpului.  Ne-am bucurat de zilele frumoase petrecute impreuna in curte cu gratare si voie buna.

 

Pentru a ne spori mobilitatea, facem gimnastica.Am invatat danul Scotian cu Morag.

 

In data de 12 decembrie am organizat masa de Craciun,ambele grupuri , cu bucate alese,program festiv si bineinteles cadourile asteptate.

 

 Excursii:  Cascada Toplita,Manastirea Toplita ,Manastirea Sf, Ilie,Shitul Gura Izvorului ,Manastirea Sighisoara. Excursie la Porumbacu de jos,Avrig (Casa Intoarasa). Lacul Serches (lacul cu nuferi).  

Am fost la restaurant (fiecare a comandat ce a dorit ) .

Activitati ce urmaresc autocunoasterea si imbunatatirea relatiilor interpersonale: Ce ne dorim de la noul an? Cum am petrecut sarbatorile de iarna. Cum am pertrecut Sarbatorile pascale.

 

Jocurile sunt foarte apreciate de varstnici si aduc dinamica in grup si veselie- exemple de jocuri: Joc Bingo,  Joc Moara, Fazan, Duo carti, joc de cuvinte: animale, plante, Tari -orase-ape,telefonul fara fir: as manca o portocala,de ce una si nu trei etc. Formulare de propozitii,potriveste imaginea. Jocul Prietenei,jocul panza de paianjen.Curiozitati.Calcule matematice.

Jocurile de memorie, de perspicacitate, ghicitori, Joc de cultura generala pe teme de geografie, Jocul cifrelor, Rebus. Proiectie cu cele mai frumoase Biserici si  Manastiri din Romania. Care este floarea Romaniei?( bujorul). Proiectie de poze  cu activitati din anul 2024.

 

Lucrul manual si fisele de lucru sunt de asemenea folosite pentru a exersa abilitatiile manuale cat si gustul estetic:  semnificatia iubirii (cu ocazia lui Dragobete), Colorat ; flori,fluturi,.confectionat martisoare,craft :morcovi din material umpluti cu vata,ajutati de voluntara Codruta.    Craft: narcise din dischete demachiante .Flori din cofraje de oua.Confectionat  bratari din margele.Curatat mere.Recunoastem plantele pe care le-am

cules de pe camp din Serches.Craft de toamna( Dovlecul ).Craft Mos Craciun.

 Sarbatorile marcate cu cantec ,dans si voie buna cu ocazia zilelor de nastere a fiecarui membru din luna respectiva..

 

Activitatea  muzicala care este benefica si bine venita saptamanal.
Ziua Femeii, a martisorului sunt de asemenea foarte apreciate  precum si Ziua Persoanelor Varstnice.

 

Verificarea tensiunii la cererea beneficiarului este oferita de asistent medical voluntar.

 

Consiliul Local Sighișoara a aprobat încheierea  Convenției definitive nr. 762/33/28.02.2023 pentru  acordarea de servicii de asistență socială, între Municipiul Sighișoara și Fundația VERITAS Sighișoara, având ca obiect acordarea de către fundație a serviciilor de asistență social în cadrul unității de asistență socială – Centrul de zi pt. Persoane adulte pensionate, pentru un număr mediu lunar de 27 de persoane asistate și subvenționarea de către Municipiul Sighișoara, de la bugetul  local, a serviciilor de asistență social acordate de Fundația VERITAS Sighișoara  în cadrul centrelor de zi, în limita sumei de178.200 lei.

 

CENTRUL DE ZI PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITATI 

Beneficiarii sunt 13 persoane adulte cu dizabilități, cu handicap fizic, psihic sau locomotor cât și familiile acestora.

 

Entuziasmul, interesul și prezența beneficiarilor la activitățile desfășurate sunt în continuare menținute. Aceștia și-au exprimat deseori bucuria de a veni la club cât și nevoia de socializare si de a petrece timpul împreună.

De-a lungul anului numărul persoanelor participante a oscilat între 10 și 13 persoane.

Resursele umane implicate sunt: Coordonatoarea serviciului  psihopedagog Petronia Popa, Ambrus Kinga- psiholog, Felicia Hantău -pedagog social, asistent social Florin Avram, iar transportul beneficiarilor a fost asigurat de către Gheorghe Golea.

 

Abordarea holistică cuprinde: dezvoltarea spirituală, fizică, intelectuală ,socială și emoțională. Toate acestea stând la baza planificării activităților.

Obiectivele urmărite în acordarea serviciilor sunt următoarele: dezvoltare personală complexă, dezvoltarea abilităților de socializare și dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.

 

Activitatea zilnica este organizata astfel:

Primirea asistaților care cuprinde spălatul mâinilor și așezatul la mese.

Pregătirea și servirea mesei în spațiul destinat serviciului care este atribuită asistaților pentru exersarea deprinderilor de viață independentă. Înainte de servirea mesei grupul rostește rugăciunea Tatăl nostru.

 

După servirea mesei au loc activitățile planificate care pot fi:

Momente devoționale și povești biblice:

,, Nu aștepta , bucură-te de viață ,,

,, Alege atitudinea potrivită ,,

,, Grija pentru suflet ,,

,, Tu cum te dezvolți ? ,,

,, Fii realist! ,,

,, Stabilește-ți prioritățile! ,,

,, Meditează la cuvântul lui Dumnezeu zilnic ! ,,

 

Activități interactive : Calcule matematice, numărat, alfabetizare, formularea propozițiilor cu anumite cuvinte, rezolvare integrame și rebusuri.

 Jocuri pentru dezvoltarea limbajului. Jocuri pentru dezvoltarea motricității. Recunoaște imaginea și caută perechea. Ca și exercițiu pentru motricitate beneficiarii au decupat imagini cu diferite alimente ce consumă ei la micul dejun, din reviste.

 

Activitate muzicală: pricesne, colinde și alte cântece de ex: ,, Vine, vine primăvara,,  , Un elefant se legăna… etc.

 

Lucru manual/craft: Decupat imagini din reviste și confecționarea mărțișoarelor. Confecționarea narciselor din dischete demachiante. Flori din cofraje de ouă, înșirat mărgele (brățări), modelat flori și inimioare din sârmulițe colorate.

 Omul de zăpadă realizat din dischete, lipite pe bețe. Beneficiarii au confecționat felicitări pentru părinți și aparținători pe care le-au înmânat la serbarea de Crăciun.

 

Jocuri: Joc de cuvinte, Fazan, Sah, Bingo, Rummy, Nu te supăra frate, TOMAPAN, UNO, Activity, Puzzle, ” Jocul Păianjenului”

 

Excursii și tabere:

Excursie la ,, Povestea Calendarului,, și ,, Valea Zânelor ,, din Porumbacu de Sus , ,, Casa Întoarsă ,, din Avrig , Palatul Brukenthal din Avrig.

Plimbare cu trenulețul din Sighișoara . Ieșire în natură la lacul Șercheș, unde ne-am jucat cu mingea și ne-am plimbat.

Beneficiarii au petrecut momente frumoase într-o tabără. Tema taberei a fost ” PRIETENIA”. S-au bucurat foarte mult pentru că au petrecut mai mult timp împreună și au avut parte de activități educative. Beneficiarii au înțeles cât de important este ca fiecare persoană să fie prieten cu cineva, cât de important este să nu fie nimeni marginalizat, să fie toată lumea acceptată. Pornind de la această idee au vizionat un filmuleț despre prietenie și au avut diferite activități legate de tema taberei.

Excursie la Târgu Mureș , la Grădina Zoologică.

Vizită la cetatea din Saschiz.

 

Vizionare filmulețe,proiecții și power point-uri: Am marcat Ziua  Internațională de Conștientizare a Autismului prin prezentarea power point și discuții pe baza celor prezentate.

Marcarea  Zilei  Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret prin vizionarea filmului : Hainele cele noi ale împăratului ( discuții libere pe baza celor vizionate ) .

Proiecție cu întrebări din cultură generală , geografie.

Proiecție cu proverbe, beneficiarii au trebuit sa continue proverbele începute.

Proiecție cu sunetele animalelor, beneficiarii trebuia să recunoască animalul după sunet.

 

Activitati sportive, recreative sau de socializare: Gimnastică pe muzică. Serbarea de Crăciun cu colinde și poezii la care au asistat o parte din părinți.

 

Activitati gospodaresti ce urmaresc si dezvoltarea deprinderilor de viata independenta:. Cu ajutorul voluntarei d-na Monica am pregătit prăjitură cu mere, diplomat, prăjitură cu prune, prăjitură fără coacere etc.

 

Sarbatorirea zilelor de nastere sau onomastice:

Fiecare beneficiar a fost sărbătorit cu ocazia zilei de naștere cu surprize, tort, suc.

 

Consiliul Local Sighișoara a aprobat încheierea  Convenției definitive nr. 551/20.02.2024 pentru  acordarea de servicii de asistență socială, între Municipiul Sighișoara și Fundația VERITAS Sighișoara, având ca obiect acordarea de către fundație a serviciilor de asistență social în cadrul unității de asistență socială – Centrul de zi pt. Persoane adulte cu dizabilitati, pentru un număr mediu lunar de 14 de persoane asistate și subvenționarea de către Municipiul Sighișoara, de la bugetul  local, a serviciilor de asistență social acordate de Fundația VERITAS Sighișoara  în cadrul centrelor de zi, în limita sumei de 85.800 lei.

 

 

 

CANTINA SOCIALA

 În cadrul serviciului Cantină Socială au servit  masa zilnic un număr mediu lunar de 73 beneficiari, din care 35 sunt copii din cadrul Centrului de Zi pentru Copii, 13 sunt persoane cu dizabilitaţi din cadrul Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Nevoi Speciale, 25 de vârstnici din cadrul Centrului de zi pentru Persoane Adulte Pensionate sau persoane fara venit sau cu venituri mici, parte dintre acestea deferite de DAS.

Pentru a asigura bunul mers al serviciilor oferite de Cantina Socială, se face o planificare riguroasă a meniului săptămânal, meniu care a fost întocmit pe principiile unei alimentaţii sănătoase, echilibrate din punct de vedere calitativ şi cantitativ. In functie de meniu se face cel putin  saptamanal aprovizionarea cu legume, fructe, lactate si produse de carmangerie.

Copiii, adolescentii, persoanele cu nevoi speciale, vârstnicii, au beneficiat de o masă caldă formată dintr-o supă/ciorbă şi felul doi consistent. În limita posibilităţilor  am oferit şi deserturi: compot, prăjituri de casă, sucuri şi fructe. Meniurile au fost variate şi adaptate anotimpului respectiv. De asemenea meniul este afişat săptămânal într-un loc cu vizibilitate pentru săptămâna în curs. Meniul a fost astfel conceput încât cel puţin un fel de mâncare să conţină carne. De asemenea folosim legume si lactate de la producători autorizaţi, de cea mai bună calitate.

Aprovizionarea cu materia primă necesară preparării hranei a fost  făcută de mai multe ori pe lună, în funcţie de meniul stabilit şi de stocul de alimente existent în magazie.  Deţinem spaţii special amenajate pentru depozitarea produselor agroalimentare de bază– beci şi camere frigorifice.

In anexa fundatiei avem un solar si o gradina de zarzavaturi si legume. In perioada lunilor de vara in cadrul cantinei se fac muraturi, gemuri, sosuri, bulion.

De asemenea, in cadrul Cantinei  Sociale  distribuim hrana calda şi rece în condiţii civilizate şi igienice.

Bucătăria este dotată conform celor mai inalte standarde, având veselă şi echipament profesional, respectând standardele cerute de DSP. Zilnic am  prelevat  probe pe care le ţinem într-un frigider special amenajat, dezinfectarea veselei s-a facut zilnic, iar depozitarea acestei s-a facut în spaţii special amenejate. Toate spaţiile cantinei, echipamentele şi materialele utilizate au fost curate, igienizate, ferite de orice sursă de contaminare, în conformitate cu normele sanitare în vigoare.

Cantina are un plan propriu de igienizare care prevede interventii zilnice, saptaminale şi lunare. Pe parcursul lunii iulie spatiile destinate cantinei au fost  zugravite, dezinfectate in conformitate cu normele sanitare in vigoare.

Servirea mesei s-a facut in conditii igienice, fiecare client a primit  pe o tava inoxidabilă tacâmul, servetelul si farfuria cu felul 1 si 2 si cana de apă.

Acordarea serviciilor s-au  realizat conform unui program stabilit de cantină. Servirea mesei se face astfel:

-Prânzul se serveşte în 3 sau 4 serii in functie de programul activităţilor, începând cu ora 12.00, până la ora 15.00.

Beneficiarii iau masa în spaţii special amenajate şi dotate corespunzător. Sala de mese dispune de  mobilier din lemn, mese, scaune, bănci, tacâmuri şi veselă din inox. In anumite situatii  beneficiarii au primit ajutor pentru autoservire intr-o maniera discreta si toleranta.

In urma aplicarii chestionarului de evaluare a gradului de satisfactie a beneficiarilor (cu privire la calitatea mesei sevite, colaborarea cu personalul, profesionalismul acestuia, conditii de servire a mesei) acestia in majoritate  au apreciat calitatea serviciului prestat ca fiind buna si foarte buna.

Pe parcursul anului 2024, Cantina sociala a beneficiat de subventie din partea Municipiului Sighisoara în baza Legii nr. 34/1998, subventie acordata pentru un numar de 25 de beneficiari, in valoare de 165.000,00 lei.

Resursele umane implicate in desfasurarea activitatii cantinei au fost: pedagog social – Oana Mehedin, psihopedagog – Popa Petronia, asistent social prin colaborare Florin Avram alaturi de un bucatar, un ajutor de bucatar si soferul care ne ajuta la aprovizionare si gradinarit.

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii