Casa de pe Stâncă

Casa de pe Stâncă este o clădire monument istoric ce datează din secolul al XVII-lea, situată în piaţa principală a cetăţii, care este sediul programelor educaționale și de schimb intercultural ale Fundației Veritas. Clădirea dispune de două săli de clasă și o sală de conferință – toate acestea fac din clădire un loc confortabil pentru cursuri și ateliere, mese organizate și seri de film, activități muzicale și artistice, întâlniri pentru oameni cu diverse experienţe culturale. La parterul clădirii se află International Café cu un mic magazin de artizanat.

Casa de pe Stâncă a fost construită pe temelia unei clădiri mai vechi, după incendiul de proporţii din 1676 care a distrus trei sferturi din casele din cetate. La început, probabil casa a fost locuită de un meşteşugar german, de familia acestuia şi de ucenici. Casa a fost împărţită ulterior în patru apartamente separate, pe care Veritas a reuşit să le cumpere unul câte unul. În urma lucrărilor de reparaţie şi renovare, cele două etaje de spaţiu locuibil au fost transformate într-o clădire atractivă şi funcţională, cu cinci nivele, situată strategic chiar în centrul cetăţii medievale. În timpul lucrărilor de renovare, în susbsolul casei s-a găsit o comoară – un ulcior de lut cu 800 de monezi de argint, datând din 1580-1600. Se presupune că proprietarul carei originale şi-a îngropat economiile de o viaţă în timpul incendiului din 1676, înainte să plece la război, dar nu s-a mai întors niciodată. Monezile au fost donate Muzeului de Istorie din Sighişoara.

Numele de Casa de pe Stâncă nu exprimă doar amplasarea fizică a clădirii, pe un deal stâncos care domină centrul cetății Sighișoara. Numele casei, de asemenea, reflectă cuvintele lui Isus care a spus că oricine trăiește potrivit învățăturilor Lui, trăiește asemenea “unui om înțelept care și-a zidit casa pe stâncă”. Fundația Veritas urmărește să dovedească că învățăturile lui Isus oferă speranță și o fundație solidă pentru a trăi în România de azi.

La Casa de pe Stâncă nu se fumează și nu se consumă băuturi alcoolice.