Romanian Studies

Inițiat la Sighișoara în 1995, Romanian Studies Program (RSP) înseamnă un semestru de practică pentru studenții de la colegii și universități din Statele Unite ale Americii. La început, RSP era un program de schimb intercultural. Studenții, ajutați de traducători români, încercau să răspundă nevoilor depistate în comunitate, demarând programe pentru copii și bătrâni singuri. În timp, inițiativele acelor studenți s-au materializat în programele de asistență socială ale Fundației Veritas, care acum sunt coordonate de către o echipă de specialiști români. În prezent, studenții americani continuă să vină la Sighișoara pentru a avea experiența de studiu și trai într-un spațiu cultural diferit, dar mai ales, pentru a-i servi pe cei dezavantajați. Ei lucrează împerună cu o echipă creștină, punându-și în practică experiența și abilitățile în contextul activității Fundației Veritas, mulți dintre ei îndeplinind cerințele unui stagiu de practică conform specializării lor.

Stidenții pot fi parte a acestui program timp de un semestru, un stagiu de 10 săptămâni în perioada verii sau trei săptămâni în lunile ianuarie sau mai. Ei lucuiesc în familii românești, studiază limba și cultura română și își petrec între 15 și 35 de ore pe săptămână în activități de asistență socială. Fiind aici, studenții se integrează într-o echipă ecumenică și multiculturală. În cadrul programelor de la Veritas, studenții pot opta să lucreze cu copiii sau cu adolescenții, cu persoanele în vârstă sau cu persoanele cu nevoi speciale. Ei ajută la planificarea și desfășurarea activităților, dar dezvoltă și frumoase relații interumane cu beneficiarii programelor. Își pun în aplicare abilitățile și talentele în muzică, sport, IT, lucru manual, arte creative, comunicare sau contribuie financiar la desfășurarea programelor. Pot fi voluntari în biserică, ajutând la activitățile Școlii Duminicale, a programelor pentru tineri. Fac multe drumeții prin împrejurimile orașului, hoinărind prin pădurile și văile din jurul Sighișorii, încercând să se adapteze la un stil de viață cu totul nou pentru ei. Meditează cum își pot pune credința în practică într-un context nou și ce înseamnă pentru ei a fi un creștin global.

Pentru mai multe detalii despre Romanian Studies Program, inclusiv programul de studiu, facultatea și informații privind participarea la acest program, consultați pagina web: www.RomanianStudiesProgram.org